Ekonomi

Bakanlık kırmızı et fiyatlarını düşürmek için düğmeye bastı: Yeni adımlar geliyor

Investing.com – Tarım ve Orman Bakanlığı, et fiyatlarının yüksekliği nedeniyle düğmeye bastı ve yeni bir projeyi hayata geçirdi. Hayvancılıkta Üretimi Geliştirme Projesi kapsamında, üreticilere uygun fiyatlı hayvan temin edilmesi ve tüketicilere daha uygun fiyatlarla kırmızı et sunulması amaçlanıyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, projenin ayrıntılarını kamuoyuyla paylaştı.

Üretici ve tüketiciye destek

Bakan Yumaklı, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, Hayvancılıkta Üretimi Geliştirme Projesi’nin üç ana hedefi olduğunu belirtti. İlk olarak üreticilere, uygun maliyetle ve sürdürülebilir şekilde hayvan temini sağlanacak. İkinci olarak da tüketicilerin daha uygun fiyatlarla kırmızı ete ulaşmaları hedefleniyor.

Son olarak Türkiye’nin et ve hayvan ithalatıyla ilgili bağımlılığının azaltılması öngörülüyor.

Hayvancılık yol haritası ve yeni destek modelleri

Şubat ayında duyurulan Hayvancılık Yol Haritası’nda belirlenen beş yıllık hedeflerden bahseden Yumaklı, hayvansal üretime yönelik planlamaların yapıldığını ve uygulamaların hayata geçirildiğini söyledi. Bu kapsamda, Türkiye’nin farklı bölgelerinde hangi tür hayvansal üretim yapılacağına dair planlamalar mevcut.

Bakanlık, hayvansal üretimde ilk defa kadın ve genç çiftçilere pozitif ayrımcılık göstererek destek sağlıyor. Aile işletmelerine daha fazla destek verilirken, Iğdır dahil 19 ilde Besilik Materyal Üretim Bölgesi oluşturuldu ve bu bölgelerde planlı üretim yapan üreticilere ilave destekler sunuluyor.

Yüksek genetik kapasiteli hayvan üretimi

Islah Eylem Planı kapsamında önemli adımlar atıldığını aktaran Yumaklı, siyah alaca ve simental ırklarında genetik testlerle damızlık değerin belirlenmeye başladığını ifade etti. Bu test maliyetlerinin bakanlıkça karşılanması planlanıyor.

Genomik Test Merkezi’nin açılmasıyla, genomik seleksiyon ve embriyo transferi yöntemleriyle yüksek genetik kapasiteli üretim boğalarının 2025 yılında üretilmesi hedefleniyor.

Damızlık merkezlerinin kurulumu

Anaç hayvan sayısının artırılmasının, Hayvancılık Yol Haritası’nın temel başlığı olduğunu vurgulayan Yumaklı, TİGEM ve Et ve Süt Kurumu işbirliğinde yeni bir projeyi tanıttı. Iğdır ve Şanlıurfa Ceylanpınar’daki TİGEM çiftlikleri, damızlık merkezleri olarak belirlendi.

Bu merkezlerde anaç hayvan sayısı artacak, doğan buzağılar uygun maliyetle aile işletmelerine verilecek. Besi ve dişi buzağıları içeren bu süreçle, et üretiminin yerli imkanlarla artırılması planlanıyor.

gomec-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu